ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Πέρα βρέχει

Μετά το δημοψήφισμα και λίγο πριν την τελική (άντε καλά, την προτελευταία τελική) απόφαση των Εταίρων, είπα να γράψω αυτά που πιστεύω και που δεν τόλμησα να τα κοινοποιήσω στο FB ή σ'άλλα κοινωνικά μέσα. Τι κοινωνικά δηλαδή; θα μας φάνε οι λύκοι και οι αρκούδες εκεί μέσα, πολύ θυμός και βρισίδι, πολλή τσατίλα και οχετός, αυτοί όλη μέρα δουλειά δε θα 'χουνε φαίνεται, να τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου.

Καταρχήν το τζούφιο της ερώτησης του δημοψηφίσματος. Νομίζω ούτε οι ίδιοι που το έθεσαν το ερώτημα, δε θα το πολυκατάλαβαν, τι ακριβώς ρωτάμε. Μπορούμε να κάνουμε μεγάλη κουβέντα, εξάλλου όλοι μιλάνε πλέον, όλοι έχουν να πουν. Τι λέμε όμως; τι ρωτάμε; Η πολυσημία (Mehrdeutigkeit) οδηγεί στην (ή είναι συνώνυμη με την) Ασάφεια. Τους μπερδέψαμε όλους, τους πολίτες της χώρας, τους πιστωτές/δανειστές, τους πολιτικούς αντιπάλους/συμμάχους. Και απλουστευτικά φτάσαμε να ρωτάμε "Ναι" ή " 'Οχι ".
Για τον κόσμο που ψήφισε, τι να πω;; Ο καθείς και οι εμπειρίες του, τα βιώματά του, τα προβλήματά του, οι πόνοι του, οι κοινωνικές του θεωρίες.

Αλλά η άποψη ότι μπορούμε να λύνουμε τα προσωπικά αλλά και τα ευρύτερα κοινωνικά μας προβλήματα με ένα Ναι ή με ένα Όχι, ανήκει στην ίδια κατηγορία απόψεων που μπορούν με ένα κλικ να κάνουν ένα φίλο και με ένα άλλο κλικ να το διαγράψουν. Οι άνθρωποι της ατάκας και της «εξυπνάδας», του like , της ευκολίας, του τσιτάτου και του πανό, των συνθημάτων. Τέτοιοι ήμασταν, τέτοιοι θα είμαστε πάντα. Ποιος έχει τώρα διάθεση να σκύψει το κεφάλι, να πιάσει μια οποιαδήποτε δουλειά, να αλλάξει τελείως κατεύθυνση, να δοκιμάσει αλλού τις αντοχές του.....
Ενώ, με ένα Όχι......καθάρισες!!!!

Αυτό που με ξένισε φυσικά από την αρχή, δεν είμαστε εμείς. Εμείς εντάξει, είμαστε μαλάκες. Οι άλλοι όμως;;;;; Ο Τύπος και οι υψηλά στεκούμενοι των άλλων χωρών; Όλοι έχουν κάτι να φοβούνται. Οι των κεντροευρωπαϊκών χωρών τα λεφτουδάκια τους, αν καταρρεύσει το Σχήμα, οι άλλοι Νότιοι φοβούνται ότι πλησιάζει η σειρά τους.

Οι Γιουγκοσλάβοι δηλαδή ή οι Ουκρανοί ήταν πιο μαλάκες από μας κι έχασαν τις χώρες τους ώσπου να πεις «Εμφύλιος». Ξένος δάκτυλος, αλλά άμα ο από κάτω είναι παρτάκιας, τρέχει η «φάση» γρηγορότερα. Ρε μάγκες, ούτε οι πρώτοι είμαστε ούτε και οι τελευταίοι, που θα σφαχτούμε μεταξύ μας, χωρίς αφορμή. Ο κόσμος θα εξακολουθεί να γυρίζει κι αύριο, είτε έχουμε χώρα είτε όχι, είτε ζούμε είτε δε ζούμε. Στην Αφρική και στη νότια Αμερική, τη βγάζουν με δικτατορίες και πολέμους εδώ και δεκαετίες. όχι σπίτια δεν έχουν να μείνουν, όχι αμάξια, σχολεία για τα παιδιά τους δεν υπάρχουν. Κι εμείς εδώ ξυνόμαστε για τα μισθά του Δημόσιου-τρομερά εργατικού-υπαλλήλου και τη σύνταξη του 50άρη.  
Π-Α-Ρ-Α-Ν-Ο-Ι-Α. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ, άμα δε βρέξεις κώλο, δεν έχει ψάρι. Οι παλιοί, οι πιο παλιοί από τους μπαμπάδες μας, τα λέγαν, αλλά εμείς στο "πέρα βρέχει".
Ε τότε που αρκετοί πήγαμε στο εκεί "πέρα βρέχει", καθόμαστε και σας κοιτάμε όλους με απορία>

Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά.
Πιάσε το φτυάρι κι αρχίνα.
Τι κοιτάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: