ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Hagakure und das Buch der fünfe Ringe

Καταρχήν να πω Respect σε Κινέζους , Γιαπωνέζους και λοιπούς της κίτρινης φυλής, που διδάσκουν εδώ και αιώνες αφοσίωση και αυταπάρνηση. Μπορείτε αν θέλετε εδώ αλλά κι εδώω, να κατεβάσετε, να διαβάσετε, να εντρυφήσετε λίγο από Τέχνη Πολέμου ή Πολεμική Τέχνη, όπως το δει κανείς.
πρώτο το Hagakure, ο τρόπος των Σαμουράι, γραμμένο από Yamamoto Tsunetomo
There is surely nothing other than the single purpose of the present moment.
Μέσα σε μια φράση τα είπε όλα!!!! Μιλάει για τη βάση της αφοσίωσης, ψυχής και σώματος του σαμουράι στον αφέντη του, με εξυπνάδα/ανθρωπισμό/κουράγιο. Τρεις βασικές αξίες/προσόντα ενός χαρακτήρα που εξυψώνεται από το μέσο άνθρωπο.
Κορυφαίο βιβλίο, "ζητήματα μεγάλης σημασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται ελαφρά, ζητήματα μικρής, ελάσσονος σημασία, πρέπει να τα δει κανείς με υπερβολική σοβαρότητα και προσοχή"
είναι η ψυχή και το πνεύμα του βιβλίου.
Unbehaltlos empfehle ich es. Glaubt ihr mir!!!

Δεύτερο το Βιβλίο των 5 δακτυλιδιών του Musashi Miyamoto. Η Γη, το Νερό, η Φωτιά, ο Αέρας και το Κενό είναι τα πέντε κεφάλαια, τα πέντε στοιχεία, αντιπροσωπεύουν πέντε δρόμους, πέντε επιλογές, πέντε εφόδια για την απόλυτη εκμάθηση της Τέχνης του Πολέμου (προσοχή παλιότερα είχα μιλήσει και για τον Σουν-Τζου, εδώ διαφέρουν τα βιβλία στην ιδεολογική ή πραγματιστική αντίστοιχα προσέγγιση του ζητήματος...Νίκη/Ήττα, η Ταν ή επί τας.
Η επιλογή των όπλων, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μικρό/μεγάλο σπαθί, ψυχολογικό παιχνίδι, σκιές και εικόνες, φωνές και ιαχές, στάση σώματος, η σοφία των αποφάσεων που έρχεται με την ηλικία,αλλά και με το "δόσιμο", το βλέμμα του "Erfassen und Durchdringen", τα πόδια που πατάνε στη γη σταθερά, τα εκτινασσόμενα  πόδια,τα πετούμενα, το "σταθερό βήμα". Πότε ολοκληρώνεται η επίθεση σε προσωπικό αλλά και σε πιο μεγάλη κλίμακα, πότε κάνεις σκέψη, για σχέδιοΒ, πώς ελέγχεις τον παρορμητισμό και δεν αφήνεσαι να σε παρασύρει ο ενθουσιασμός

Να μην λέω πολλά, τα βιβλία ίσως να σας αλλάξουν όλον τον τρόπο του σκέπτεσται κι επιχειρείν, αξίζουν, δώστε βάση στο γιαπωνέζο (ή κινέζο)
καλό βράδυ

Δεν υπάρχουν σχόλια: