ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ohne Fleiß, kein Preis

Αν δεν βρέξεις κώλο, ψάρι δεν έχει. Λένε οι παλιοί σοφοί.
Von nichts kommt nichts, No pains no gains, λένε οι Σάξονες.
Εμ τι περίμενες ρε μεγάλε, θα ΄φευγαν τα σύννεφα φαντάσου, αν κουνούσες λίγο τα φτερά σου.
Τα καλά κόποις κτώνται. Τα 'πε ο σοφός και τράβηξε κατά το δάσος. Κάθησε εσύ και συλλογίσου.
Uberleg mal. OK, sag ich. Ich hab's mir überlegt. Ο αγώνας παίζεται, εσύ τρέχεις, πάσες πολλές δεν παίρνεις, ο προπονητής αρχίζει να σε κοιτάει περίεργα, "θα με βγάλει όπου να 'ναι, κάτι πρέπει να κάνω" muss die Initiative ergreifen, κόπιασε κάπως αλλά με τρόπο που και απόδοση να μη βγει, να είναι κάτι που θα μπορεί να συζητηθεί, να το προσέξει κάποιος. Οι μάγκες εδώ στη χώρα του στεγνού ορθολογισμού και ψυχρού υπολογισμού το λένε σαφώς:
"Tue Gutes und rede darüber".
Nicht ohne Grund lautet dieser alte Wahlspruch der Öffentlichkeitsarbeiter.
Εγώ κοπιάζω, ότι κοπιάζω, κοπιάζω, ψέμματα να πω;;
Το τίμημα έρχεται κάπως καλό αλλά και κάπως αλμυρό, mal mehr mal weniger, ο μόχθος με τρομάζει όταν το αποτέλεσμα δεν είναι ηθικά αποδεκτό meiner Prinzipien nach.
Καλός δεν είμαι, ηθικός Εεεμμμμμ, na ja, kann man darüber viel diskutieren, παραγωγικός, μμμμ ναι μπορείς να με κατατάξεις εκεί, Ι deliver, wie vorhergesagt. Ωραία! Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα;;;;
Μα δεν υπάρχει πρόβλημα!!!! Υπάρχει μόνο η λύση. Την έχω στα χέρια μου και την επεξεργάζομαι. Δεν ξέρω αν σου έχει τύχει να έχεις τη λύση σε κάτι που δεν ξέρεις τι ακριβώς λύνει. zB σε ένα βιβλίο έχεις χάσει την ερώτηση, δεν ξέρεις τις πιθανές απαντήσεις, ξέρεις όμως ότι οι σωστές λύσεις είναι το Α), το Δ), το Γ) κτλ κτλ. Χάνεσαι λιγάκι έτσι;;;;
Έχουμε όλες τις λύσεις στα χέρια μας, έχουμε τον τρόπο, τον κόπο, την προσπάθεια. Δεν ξέρουμε το από πότε και το μέχρι πότε, δε βλέπουμε το γιατί.

Δεν πειράζει, εσύ δεν ξέρεις, κάποιος θα ξέρει, εσύ κάνε το καλό και μην το ρίχνεις σαν έμβρυο από άμβλωση στα σκουπίδια, τον κόπο σου κάνε στεφάνι οσιομάρτυρα, κάν'το και θηλειά άμα βολεύει την κατάθλιψη σου (δε μιλάμε για μένα, τα 'παμε αυτά, δεν υφίσταται τέτοια λέξη στο λεξιλόγιο μου, ab und zu deprimiert aber keinesfalls depressiv, überhaupt nicht).
Αυτό το κάτι καλό σου κάν'το φυλαχτό και στόλισέ το για να ανάβεις τα κεριά σου, τα τάματά σου, τα βράδια πριν κοιμηθείς κουρασμένος απ'έξω σου, αλλά που γελάς από μέσα σου.
Γιατί κατά βάθος και κάπου προς το τέλος, κάτι θα θερίσεις
die Ernte deines Fleißes.......................

Δεν υπάρχουν σχόλια: