ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Erst wägen, dann wagen


Αυτό που αρχικά μοιάζει δύσκολο, στο τέλος καταλήγει αστεία εύκολο κι αυτό που υπολόγιζες γρήγορο κι άμεσο, γίνεται σισύφειο έργο, βουνό! Tο κλειδί είναι στην απόφαση ή στην τόλμη. 
Wer nicht wagt, der nicht gewinnt
Βέβαια υπάρχει και το Erst wägen, dann wagen. Ε τελικά νομίζω ότι αυτό έκανα εγώ τον προηγούμενο μήνα, αυτή ήταν η trial period.
Άλλο κλειδί, είναι αυτό που λένε ως το καλύτερο ντόπινγκ του εγκεφάλου. Αν θες να κάνεις τον οποιονδήποτε (παιδί, νέο, γέρο) να μάθει το οτιδήποτε, πρέπει να ενσωματώσεις το καλύτερο νευροβιολογικό κίνητρο: Begeisterung!!!! Η μιζέρια κλείνει τα κυκλώματα των νευροδιαβιβαστών και η (θετική ενέργεια να την πω;) έξαψη τα ανοίγει διάπλατα. Οι σφιχτοί στη ψυχή άνθρωποι,θα ονομάσουν έναν ενθουσιασμό άνευ λόγου και αιτίας ως απλή αφέλεια ή τρέλα. Δυστυχώς όμως (ή κι ευτυχώς) πρέπει να υπάρχει παντού στη ζωή, ώστε τα σχέδια μας να έχουν μαγιά, που θα φουσκώσει και θα φουσκώσει και θα γίνει όχι απλή φούσκα, αλλά περιεχόμενο και ουσία.

Ο ενθουσιασμός συχνά είναι σε βάρος του ζυγίσματος, του μετρήματος. Προσπαθείς να δεις πιο αντικειμενικά τα νούμερα, τις διαστάσεις, αλλά αυτή η χαρά, η απογείωση σε κάνει και υπερβάλλεις. Αν πάλι πας πιο ορθολογιστικά, πιο ψυχρά υπολογιστικά, μεζούρα και χαρτί, τόσο το λάδι, τόσο το ξύδι, χώρι που χάνεται η μαγεία (και μένει η μαγιά!) είναι και το ότι μετά μένουν τα νούμερα να σε κοιτούν σα χαζά, χωρίς την όρεξη, χωρίς τη διάθεση, χωρίς την ψυχή. 

Αυτό είναι που επιδιώκουμε;; Να χαθούμε σε ένα μέτρημα, σε ένα ζύγι;; Όχι προφανώς για μένα. Για άλλους ίσως οι αριθμοί είναι οι δείκτες ευμάρειας. Πήρα τόσα, πήγα εκεί, χόρτασα τόσα, πήγα με τόσες. ΟΚ, ναι, ίσως το τελευταίο θέλει μια παραπάνω σκέψη. Λοιπόν, για μένα, αυτό που δίνει τον τόνο δεν είναι οι αριθμοί, αλλά ο αέρας, η ατμόσφαιρα. Και πώς μετρά κανείς τον αέρα; Με τον όγκο, σε κυβικά;; Πώς μετράς την ατμόσφαιρα;; Με τις μονάδες πίεσης;; Η πίεση είναι πάντα σχετική. Άλλοτε νοιώθεις να σε πιέζουν κι ας είσαι αγρότης στα λιβάδεια, κι άλλοτε μέσα στο κελλί (του μοναχού) έχεις όλο το Σύμπαν στη ματιά και την προσευχή σου. Η ατμόσφαιρα είναι το αιθέριο εκείνο περίβλημα, που όπου κι αν βρίσκεσαι, σε ανυψώνει. Σου δίνει την ώθηση κάτω από τις φτερούγες σου και αισθάνεσαι ακόμα και σε κλειστά συστήματα μια αίσθηση ελευθερίας δυνατοτήτων. 
Οι περιβόητες "κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας" είναι για τα βιβλία και τα πειράματα σε εργαστηριακό στείρο κι απομονωμένο περιβάλλον. Εκεί έξω, τίποτε κανονικό δεν υπάρχει. Πλήρης εντροπία. Οι μετρήσεις ρέπουν στο χαοτικό και κάθε προσπάθεια να ελέγξεις τις συνθήκες δε διέπεται από τις δικές ΣΟΥ αρχές, αλλά από αυτές του περιβάλλοντος χώρου. Εξ'ου κι ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Οπότε προσπαθείς να βρεθείς σε ένα χώρο, σε ένα περιβάλλον, σε μια ατμόσφαιρα, με αέρα κοντά στη δική σου επιθυμητή πίεση, κοντά στις δικές επιθυμητές συνθήκες. Κρύο, παγωνιά;; In ordnung, αλλά με αντιστάθμισμα στην εσωτερική θερμοκρασία. Ας πούμε, καλή μόνωση και φτηνό φυσικό αέριο. Έντονη πίεση και κατά τόπους βαρομετρικά χαμηλά;; Ναι, αλλά με εκτόνωση και γρήγορη απαλοιφή των βλαβερών τιμών. Όπως όταν ανεβοκατεβαίνεις με βούλωμα/ξεβούλωμα των αυτιών. 


Οι μετρήσεις για τα ιδεατά περιβάλλοντα σταμάτησαν εδώ και καιρό να δίνουν σωστά αποτελέσματα. Αιτία η μόδα του '90: Παγκοσμιοποίηση. Πνίγονται στη Φουκουσίμα, απολύονται στα μαγαζιά της Φρανκφούρτης. Έχει χρήμα ο Νιγηριανός ταξιτζής, τρίβει τα χέρια του ο βενζινοπώλης στη Φλώρινα. Πείνασε ο Κινέζος (όχι για ρύζι!), κόβονται τρία εκατομύρια δέντρα στον Αμαζόνιο, πεθαίνουν 1000 ιθαγενείς εκεί. Τρελά πράγματα!!! Οπότε εσύ διατηρείς ένα μικροπεριβάλλον, ένα μικροκλίμα, που λένε όλοι, το θερμοκηπιοποιείς, το κρατάς σε κάποιο καθεστώς περίπου-αυτονομίας και πας και το βουτάς μέσα στα νερά των Ωκεανών (όχι, δεν πάω ακόμα Αυστραλία!), εκεί όπου οι ατμοσφαιρικές πιέσεις είναι ναι μεν υπερβολικά αχανείς και μεταβλητές, αλλά και μη μετρήσιμες σε επίπεδο διαβίωσης δε. Οπότε αποτελούν και ένα μέτρο-χωρίς-μέτρο. Πώς μετράς το απέραντο;; Πώς ζυγίζεις ένα τόνο ωκεανού ;;; (όπου ωκεανός, ίσον το άγνωστο, το καινούριο, το ασαφές μέλλον).


Στο άγνωστο με βάρκα ένα θερμόμετρο, ένα βαρόμετρο και μια πυξίδα. 
Τα σχέδια όμως χρειάζονται και σχεδία. 
Σχεδίασε, ζύγισε, μέτρησε, καθόρισε, προσανατολίσου, ρίσκαρε. 
Να μην ξεχνάμε βέβαια όμως ότι "....Μέσ' στα πλάνα καθενός, μια πλάνη βρίσκεται πάντα εντός"

Όχι όσα έρθουν κι όσα πάνε, όχι με τη Λάχεση, αλλά με τη διαφυγή από το Χωροχρόνο των Σταθερών Συνθηκών (Ωωωωχ, τι κοτσάνα ήτα αυτή!!! Αυτά παθαίνεις άμα ξεφεύγεις από το μέτρημα. Χάνεσαι!!!!! )

Χαμένος στο μέτρημα και στη μετάφραση, για ακόμα μια φορά

Δεν υπάρχουν σχόλια: