ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Το θέμα δεν είναι σε ποιους θα δώσουμε ιθαγένεια, το θέμα είναι να την αφαιρέσουμε σε όσους δεν την αξίζουν......

Το θέμα της Ιθαγένειας γυρίζει-γυρίζει, πού θα καθήσει η μπίλια είναι το θέμα. Οι ρυθμίσεις, έτσι όπως τις διάβασα, είναι το λιγότερο αρλούμπες. Πώς χορηγείται, μετά από πόσα χρόνια, μέχρι πού φτάνουν τα δικαιώματα ενός "τέως" αλλοδαπού, θολά γράμματα. Το ζήτημα είναι υπαρκτό, το βλέπεις να βράζει, στις παρελάσεις των ΟΥΚάδων, στις αντι-συγκεντρώσεις του Αγίου Παντελεήμονα, στις επιθέσεις στην Κρήτη (αυτό με το σούβλισμα δεν το διασταύρωσα ακόμα, πάντως άκουσα ότι το θύμα και η οικογένειά του δε βγάζουν άχνα για το συμβάν, τόσος τρόμος!). Υπάρχει (ακόμα) ένας πόλεμος εσωτερικός, με θύτες και θύματα εκατέρωθεν. Η πλάκα είναι ότι ούτε οι Αφγανοί όταν έφευγαν από τις διαλυμμένες χώρες τους πίστευαν ότι θα γίνονταν "δράστες και εγκληματίες", με το ίδιο σκεπτικό που η κύρια Κούλα του δευτέρου ορόφου ούτε φανταζόταν ότι θα την αποκαλούσαν "σκληρή ρατσίστρια". Πράγματι χάνεται η μπάλλα. Ποιος φταίει, ποιος την πληρώνει;; Πώς οργιάζει μια εγκληματική συμμορία, παίρνοντας στο λαιμό της ολόκληρες ομάδες, εθνικές ή θρησκευτικές;;; Πώς μπαίνει η ταμπέλα του ρατσιστή σε έναν άνθρωπο, που απλώς θέλει να πάει το παιδί του στην παιδική χαρά;; Πώς περνούν τις μέρες τους άνθρωποι, κυνηγημένοι από άλλους ανθρώπους, επειδή δεν αρέσει σε κάποιους το χρώμα του δέρματος;; Πώς μπορείς να ζεις εδώ και χρόνια απροστάτευτος στην ίδια σου τη γειτονιά;; Δε μιλάμε για να πας σε άλλη πόλη, μιλάμε για το σπίτι που έμενες χρόνια και τώρα αισθάνεσαι ότι πρέπει να οπλοφορείς, θαρρείς έτσι θα λύσεις το πρόβλημα. Μας έκαναν καουμπόιδες της Άγριας Δύσης, εμάς που τρομάζαμε από τα νεροπίστολα. Και έχεις το φασισμό των ΜΜΕ να σε ειρωνεύεται.
Όταν σκύβεις στο μικρόκοσμό σου, ακριβώς επειδή εστιάζεις σε αυτόν, όχι απλώς σου φαίνονται όλα μεγάλα και τεράστια, αλλά δεν μπορείς να δεις τη μεγάλη εικόνα (the big picture). Επειδή θεωρείς τον εαυτό σου ένα μεροκαματιάρη της συνοικίας, δεν σου είναι εύκολο να δεις την ανθρωπογεωγραφία μιας επιχείρησης, που λέγεται Συγχρονο Δουλεμπόριο Α.Ε. Δεν γίνεται να κατανοήσεις ποιες χώρες σφυρίζουν κλέφτικα, κάνοντας τα στραβά μάτια, όταν περνάν τα καραβάνια και οι μπατόβαρκες με όλη τη δυστυχία του κόσμου.
Υπάρχουν απίστευτες ιστορίες με μεσάζοντες και πολιτικούς, λιμενικούς και εμπόρους (των πάντων), συνοριοφύλακες και στρατούς. Ποιος όμως κάθεται να ακούει; Ο πολίτης θέλει τη βολή του, ο βο(υ)λευτής την ψήφο του, ο δημοσιογράφος την είδηση, ο ψευτο-ακτιβιστής την ένταση, ο αλλοδαπός μια ευκαιρία.....
-Ααα όχι εδώ φίλε! Εδώ είμαστε πολλά λαμόγια, δε χωράμε άλλοι!
-Μα είμαι Έλληνας, το είπε ο Παυλόπουλος και έχω έρθει νόμιμα στην Ελλάδα, άρα το παιδί μου είναι κι αυτό Έλληνας.
-Ναι, αλλά το νόμιμο δεν είναι και ηθικό, τα 'παμε αυτά, έτσι διώξαμε και τον κακόμοιρο το Βουλγαράκη. Οπότε είσαι ανήθικος και δεν παίρνεις ιθαγένεια!

Παρεπιπτόντως, υπάρχει μια κουβέντα στο Δίκτυο που θάφτηκε κυριολεκτικά στα ΜΜΕ (ή έτσι νομίζω γιατί δεν είμαι και το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα τηλεθεατή). Υπάρχουν οι οργανώσεις και τα αντίστοιχα blogs που υποστηρίζουν ότι η ιθαγένεια και η υπηκοότητα είναι ταυτόσημες έννοιες με νομική ιδιότητα και με ιστορικές διαφορές χωρίς πρακτική αξία. Άλλοι πιο ένθερμοι λένε ότι η υπηκοότητα είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος αυτό, ενώ η ιθαγένεια ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει!
Δηλαδή ακριβώς το ίδιο, πλην ότι το κράτος που αναφέρεται είναι αυτό στο οποίο ανήκει όχι αυτό στο οποίο βρίσκεται, εργάζεται και συνεισφέρει.
Δηλαδή πιθανόν αυτό που πνίγεται είναι μια προσπάθεια να μη φανεί διαφορά μεταξύ του ανήκω κάπου και βρίσκομαι κάπου. Ψιλά γράμματα μάλλον, εκτός όντως αν διαβλέπει κανείς όλες αυτές τις συνωμοσίες περί αποελληνικοποίησης, περί μπασταρδέματος των εθνών κτλ κτλ. Επειδή τα έχω ξαναγράψει (http://oudenoida.blogspot.com/2008/04/blog-post.html), δε θέλω να ξανααναφερθώ.
Το σίγουρο είναι ότι εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι αν υπάρχουν 500.000 μετανάστες που μπορεί να μη δικαιούνται Ελληνικής Ιθαγένειας, υπάρχουν 1.000.000, 2.000.000, θα σε γελάσω, που πρέπει να τους την πάρουμε πίσω, την Ιθαγένεια, την ταυτότητα, οτιδήποτε τους βάζει ίσα κι όμοια με τους υπόλοιπους Έλληνες. Και δεν αλλάζουν οι καιροί. Είναι αυτοί που κατάκλεψαν και συνεχίζουν να κατακλέβουν τη χώρα, που την ξεφτιλίζουν διεθνώς, τη σέρνουν σε ρεντίκολα ΔΝΤ, την ξεζουμίζουν, πουλάν τον πλούτο της, τα χωράφια της, τα αρχαία της, φτιάχνοντας λογαριασμούς στην Ελβετία. Είναι και οι άλλοι οι μικροί, οι μικρόμυαλοι, που κλέβουν λιγότερο, με την τεμπελιά τους, που δεν παν στα χωράφια να μαζέψουν κανα ροδάκινο και όταν τα μαζέψουν και τελειώσουν τη δουλειά οι Αλβανοί, φωνάζουν την Αστυνομία να τους μαζέψει, γιατί είναι "παράνομοι". Είναι τα παιδιά ή τα εγγόνια αυτών που φώναζαν τον παππού μου "Τουρκόσπορο" επειδή τον έδιωξαν από τη Μικρά Ασία και ήρθε στα Ίμερα Κοζάνης. Μήπως αυτός ήθελε να έρθει;;; Δεν ήξερε τι θα έβρισκε;
"Αγόρι μου", έλεγε πριν πάθει τα εγκεφαλικά και τα 'χανε τελείως, "εδώ εμείς ήμασταν πάντα ξένοι. Πάντα έτσι μας έβλεπαν. Τι φταιν κι αυτοί; Τι σημασία έχει που έλεγε η ταυτότητα 'Ελληνας; Χτίσαμε, οργώσαμε, για να δεθούμε με τον τόπο, αλλά ο ντόπιος είναι ντόπιος........"
Έχει νόημα να πω κάτι άλλο;;;;;;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: