ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Περί Παλαιστινιακού

Από όσα δημοσιογραφικά και μη, sites και blogs, έχω δει, δύο που έχω να προτείνω ως κάπως πιο ψύχραιμα, αλλά και λιγότερο προπαγανδιστικά από τα περισσότερα είναι τα παρακάτω:

http://ingaza.wordpress.com
http://shimonzk.blogspot.com

Στο πρώτο, ο blogger μιλάει μέσα από τη Γάζα (αλήθεια γίνεται αυτό;;;), αναφέρει συνθήκες νοσοκομείων, Νορβηγούς γιατρούς που λένε για υπολείμματα θραυσμάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου πάνω σε τραύματα αμάχων, τραυματιοφορείς-paramedics που γίνονται στόχοι-αγνοώντας συνθήκη Γενεύης, 13άχρονα, 15άχρονα, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, γιατί τα ελάχιστα καταφύγια είναι μόνο για τα μέλη της Χαμάς κι όχι για τις "λογικές απώλειες". Οι λέξεις σου σφίγγουν το μυαλό, έτσι όπως στις λέει κάποιος που ζει τώρα αυτή τη ματαιότητα. Κι ότι και να προσπαθείς να εξηγήσεις με τις ιστορικοπολιτικές αναλύσεις ή με αυτό που λέμε διπλωματική κοινωνική επιχειρηματολογία, είναι πολύ λίγα για να αντιληφθείς τον πραγματικό τρόμο στα μυαλά των παιδιών εκεί. Όχι στην αντιμετώπιση του θανάτου, φαντάζομαι αυτός θα ΄χει ξεπεραστεί, αλλά κυρίως στην κούραση της αναμονής, της αναμονής για το νερό, το φαγητό, το αύριο γενικώς.
Εάν και εφόσον πρέπει να βγουν συμπεράσματα από τέτοιες καταστάσεις, μάλλον δεν αφορούν αυτούς που τις βιώνουν. Είναι για όλους τους άλλους, που νομίζουν ότι αν καίγεται το σπίτι του διπλανού, εσύ τη γλιτώνεις απλώς κλείνοντας τα παντζούρια.

Το άλλο blog είναι ενός φιλειρηνιστή (έτσι δηλώνει) Εβραίου, στο Bat Chefer, που προσπαθεί να διαχωρίσει τη Χεβρώνα και τη Δυτική Όχθη από τη Γάζα. Εξηγεί και επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς, χωρίς να εξαιρέσει τη φιλοπόλεμη πλευρά των συμπατριωτών του. Αναφέρεται στις θρησκείες, στις ρουκέτες, στους εποίκους που εκδιώχθηκαν, στα σχέδια από το '74, σε πυρηνικές ιστορίες, σε κοινή απόφαση των άλλων "αδερφών" Αράβων (Αιγυπτίων, Ιορδανών, κτλ) να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το Παλαιστινιακό αγκάθι. Άρα τι μας φταιν οι Ισραηλινοί;; Προφανώς στην Ελλάδα, με βάση τα φιλοπαλαιστινιακά και αντιεβραϊκά μας αισθήματα, είναι δύσκολο να αντισταθείς στην προκατάληψη. Πρέπει όμως να ακούμε! Θα πεις : Ε και;;; Ποιό το νόημα;; Τουλάχιστον for argument's shake.

Η μοίρα ενός ανθρώπου, όλων των ανθρώπων δεν είναι παρά η κοινή συνισταμένη των επιλογών όλων των υπολοίπων. Σίγουρα οι άνθρωποι δεν είναι νούμερα ή μαθηματικές εξισώσεις, εμπίμπτουν όμως, όπως όλα στη φύση, σε μαθηματικούς νόμους. Και επειδή όσο υπάρχουν οι σταθερές (δεδομένα, status quo, ισορροπίες), άλλο τόσο υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες ή οι κλάσεις Ν- και NL- (για όσους προσπαθούν να ξεπεράσουν εαυτούς διαβάζοντας θεωρίες χωρικής πολυπλοκότητας και δυσεπίλυτων προβλημάτων σχετικοποίησης).

Αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη τώρα, γίνεται ή γινόταν πριν μέρες στην Αφρική, στη Ρουάντα και στη Ζιμπάμπουε, στο Ιράκ, στη Μιανμάρ, στο Θιβέτ και τράβα βρες που αλλού ακόμα....Αυτό που ονομάζουμε διεθνής κοινότητα, κοινώς εμείς, τα πτωματοφάγα όρνια, οι αιμοδιψείς αλλά παντελώς αδιάφοροι θεατές, που περιμένουμε να εκμεταλλευτούμε την ιστορία, μεροληπτικά λειτουργούμε πάντα σε βάρος των απανταχού αδυνάμων. Διαλέξτε πλευρά και είτε ζείστε με τις τύψεις είτε αυτοκτονείστε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: