ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ







Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Η παχυσαρκία είναι ιδεολογία

Όταν συναντάς παχύσαρκους ανθρώπους, δύο είναι οι συνήθεις αντιδράσεις. Οίκτος ή αηδία. Στον οίκτο μέσα (κρίμα βρε την κακομοίρα, πως κατάντησε έτσι!), υπάρχει πάντα και η σκέψη: " Πάλι καλά είμαι εγώ, έχω ακόμα περιθώρια".

Ενώ στην αηδία, εμπλέκεται η υπεροψία. "Ας το 'ραβε καλύτερα" λες και κοιτάς αφ'υψηλού.

Οι ίδιοι οι παχύσαρκοι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο target group. Από αυτούς με την άποψη "τα πάχη μου τα κάλλη μου", έως αυτούς που πέφτουν γονατιστοί σε διαιτολόγους, διατροφολόγους, ενδοκρινολόγους, χειρουργούς, μπαλονάκηδες, δακτυλιολόγους, γυμναστές, βραχιολάκηδες, μασαζοσαουνολόγους και λοιπούς αγυρτοθαυματουργούς, ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ επιθυμούν μια καλύτερη εικόνα. Και για την εικόνα γίνονται όλα. Και τα δίνουν όλα.

Σπάνια κανείς απορεί πως έφτασε ως εκεί. Όλοι θα έχουν μια καλή, ικανοποιητική δικαιολογία. Το φαϊ όμως που σε τρώει το ίδιο τι φταίει; Το φαγητό που το πετάς είτε με εμετό (επειδή δε χωράει άλλο) είτε στα σκουπίδια (επειδή μαγείρεψες δύο ταψιά από φόβο μήπως δε φτάσει), το στερείς από ανθρώπους που κάνουν και 6 μέρες για να μασουλίσουν μια μπουκιά. Και δεν είναι μακρυά. Δίπλα σου είναι. Τους βλέπεις κάθε μέρα, αλλά σου φαίνονται χορτάτοι. Γιατί τους βλέπεις όλους με το δικό σου κοιλιόδουλο μάτι.


Διάβαζα τις προάλλες ένα διαφημιστικό χαρτάκι για άλλο ένα "θαυματουργό" χάπι κατά της παχυσαρκίας. Λέγεται Acomplia (rimonabant η δραστική ουσία) και μπλοκάρει τους ενδογενείς υποδοχείς των κανναβινοειδών. Πρώτη παρατήρηση: Γιατί ο εγκέφαλος μας να έχει υποδοχείς για την κάνναβη; Mπορεί η φύση να κάνει λάθος;

Δεύτερη παρατήρηση: Η κάνναβη ως γνωστόν αυξάνει την όρεξη, γι'αυτό κι εσύ αγαπητέ χρήστη πεινάς συνέχεια και θέλεις σοκολάτα. Επίσης αυξάνει την ευχαρίστηση, την ηδονή, γι'αυτό και το συνεχίζεις. Μπλοκάροντας τώρα τους υποδοχείς, προφανώς δεν έχεις όρεξη αλλά δε νοιώθεις και καμμία ευχαρίστηση με το φαγητό. Το φάρμακο όμως δεν μπορεί να εστάσει στην ευχαρίστηση του φαγητού. Και σου στερεί κάθε ευχαρίστηση γενικώς. Είτε από το φαϊ, είτε από το σεξ είτε από οτιδήποτε.
Αποτέλεσμα: Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια=Αυτοκτονική διάθεση. Δεν έχεις καμμία διάθεση ούτε για ζωή. Καλό έ;; Έτσι γλυτώνεις και από το φαϊ και από την εικόνα σου!!
Τρίτη παρατήρηση: Το Acomplia σχεδιάστηκε και για τη διακοπή του καπνίσματος αλλά δεν εγκρίθηκε. Το κέρδος από τις καπνοβιομηχανίες δεν είναι για πείραγμα ούτε για πείραμα.
Τέταρτη παρατήρηση: Η παχυσαρκία πέρα από ιδεολογία είναι και το τέλειο πεδίο πειραματισμών, παιχνιδιών με τη χημεία, τον εγκέφαλο και τη μελλοντική μας ύπαρξη. Ο παχύσαρκος είπαμε ότι τα δίνει όλα (Και τα παίρνει όλα). Δοκιμάζει. Εάν βρεθεί κρεμασμένος στην κουζίνα, έε δεν έγινε και τίποτα, θα το αποδώσουμε στο κοινωνικό του προφίλ. Με τα πειράματα όμως στο τέλος μπορεί να βγει και κάτι σημαντικό (;;), κάτι παραπάνω θα τσιμπήσουν και οι φαρμακοβιομηχανίες.
Όλα για τον παχύσαρκο, το χορτάτο, τον μπουχτισμένο, το σκασμένο (κυριολεκτικά)....
Υ.Σ. Φιλική συμβουλή : " Ράψτε το καλύτερα "

Δεν υπάρχουν σχόλια: